Kimi atletler ara sezonlarını plajda güneşlenerek, kimileri ise evde kanepeye uzanarak geçirirler. Ancak iki Olimpiyat şampiyonluğu bulunan Andreas Thorkildsen her iki kategoriye de girmiyor.

Thorkildsen, ara sezonda bile kişisel rekorlarını geliştirmekten geri durmuyor. Norveçli ciritçi jimnastik salonunda uzun vakitler geçirerek bol bol ağırlık kaldırıyor.

“En büyük arzum 200 kg benç pres kaldırmaktı” diyor Thorkildsen. “Bu iki aylık süre kendi istediğim çalışmaları yapabileceğim tek zaman. Aksi takdirde cirit antrenmanlarımla çakışabilir.”

“Uzun bir süre boyunca benç presteki rekorum 195 kg’dı. Bir buçuk aylık bir çalışmadan sonra 200 kg’a ulaştım. Çok zevkliydi. 200 kg’ı kaldırma denememden bir iki gün önce sanki büyük bir müsabakaya girecekmişim gibi hissediyordum.”

Sonunda “The Mighty Thor”, bir asistan ve video kamera eşliğinde 200 kg’ı kaldırmayı başardı. Bir benzetme yapmak gerekirse, göğsünüzün üzerinde aynı anda Usain Bolt, Shelly-Ann Fraser-Pryce ve Jess Ennis-Hill’in kilolarına eş değer bir ağırlığı kaldırıyorsunuz.

“200 kiloyu sadece bir sefer denedim ve eğer kaldırmayı başaramasaydım bu yük omuzlarım için çok ağır olurdu. Kendime güvenmeliydim” diye anlatıyor Thor.

“Bütün sene bu ağırlığı kaldırmayı hayal ettim. Çok ilginç bir deneyimdi. Bir kez kaldırdıktan sonra benç pres yapma motivasyonum kayboldu. Bu sanki bir bilgisayar oyununda sona gelmişsiniz gibi bir duygu.”

Thorkildsen on sene boyunca dünya atletizmini domine etmiş bir sporcu. Henüz 22 yaşındayken 2004 Atina Olimpiyatları’nda altın kazandı. 2006 ve 2010’da Avrupa Şampiyonluğu; 2004 ve 2008’de Olimpiyat Şampiyonluğu; 2009’da Dünya Şampiyonluğu ve 2005, 2007, 2011’de de gümüş madalyalar elde etti.

2006 yılında Norveç’in başkenti Oslo’da attığı 91.59m’lik atışı ile tüm zamanların ciritteki en iyi 6. atışını gerçekleştirdi.

Ancak son iki sezondur eski performanslarının bir hayli gerisinde kaldı. 2012 ve 2013 yıllarında dünya sıralamasında sırasıyla 10. ve 9. oldu. 2012 Londra Olimpiyatları’nda ve 2013 Moskova Dünya Şampiyonası’nda 6. olabildi.

Peki neden Thor’un kariyeri böyle düşüşe geçti? Yanıt basit. Thorkildsen 2011’de kalçasından sakatlandığını ve bunun 2012’ye kadar sürdüğünü söylüyor.

“Sakatlıklar benim son yüzde beşlik performansımı ya da diğer bir deyişle son beş metrelik atış kapasitemi törpüledi. 2013 yılında neredeyse başaracaktım ancak sezonun ikinci yarısından sonra bir sonraki sezonu düşünmeye başlamıştım bile” diyor Andreas.

Peki form durumunda yaşadığı bu düşüşlerden sonra hala sporu seviyor mu Thorkildsen?

“Evet, kesinlikle. Son iki sezondur yaşadığım zorluklara rağmen hala spor yapmayı çok seviyorum” diye açıklıyor Thor.

“Dalgaların üzerinde sörf yaparken düşmeye benziyor bu. Şimdi tekrar kalkıp her şeye aynen devam etmem gerekiyor. Spor yapmayı hala çok seviyorum; zor zamanlarda bile. Hala seyahat etmeyi ve her zamanki rakiplerimle karşılaşmayı seviyorum.”

“Hala önümde uzun bir spor kariyerim olduğunu biliyorum ve bunun avantajlarını kullanmayı düşünüyorum.”

Thorkildsen “tekerleği tekrar icat etmenin” gereği olmadığını savunuyor: “Daha önce başarabileceğimi kanıtladım, o yüzden antrenmanlarımı değiştirmeyeceğim.”

“Zürih’te formda olacağımı umuyorum (2014 Ağustos’taki Avrupa Şampiyonası). Orası benim en sevdiğim pistlerden biri. Zürih Elmas Ligi’ndeki atmosferi hep sevmişimdir.

“Seneye ayrıca Elmas Ligi’nde bol bol puan toplamak ve iyi mücadele etmek istiyorum. Daha istikrarlı olup son yüzde beşlik performansımı da ortaya koymak istiyorum. Daha uzağa ulaşmayı istiyorum” diye noktalıyor sözlerini yıldız atlet.

Andreas Thorkildsen’e teşekkür eder ve başarılar dileriz…

Kaynak: SPIKES

leave a comment

[mc4wp_form id=”539″]

Sizi bekliyoruz

Maltepe Atletizm Pisti

Tüm telif hakları www.atletizm.com.tr sitesine aittir. © 2022