2020 yılında genç basketbolcu kızı Gianna Bryant ile beraber henüz 42 yaşındayken geçirdiği helikopter kazasında hayatını kaybeden NBA efsanesi rekortmen basketbolcu Kobe Bryant’ın “Mamba Zihniyeti: Nasıl Oynadım?” adlı kitabından Bryant’ın antrenman düzeniyle ilgili bölümleri sizlerle paylaşıyoruz. Büyük sporcunun çalışma azminin tüm sporculara ilham vermesini dileriz. Keyifli okumalar…

Ağırlık kaldırmaya 17 yaşında NBA’e geldiğimde başladım. Süslü bir şey değildi; yalnızca temel ve zaman içinde doğruluğu kanıtlanmış, her defasında tek bir kas grubunun kuvvetlendirilmesini amaçlayan ağırlık kaldırma yöntemleriydi. Kariyerimin büyük bir bölümü boyunca, maç sezonu sırasında ya da yazın olmak üzere, Pazartesi, Salı, Perşembe ve Cuma günleri 90 dakika ağırlık kaldırdım. Ağır dediysem, gerçekten ağır demek istedim. Sert; sonrasında kollarınızı hissedemediğiniz tarzda bir ağırlık kaldırma antrenmanı. Daha sonra ise basketbol sahasına gider ve şut atardım.

Gece yarısı antrenmanlarım efsanevi oldu…

Gece yarısı antrenmanlarını daima bir amaca yönelik yaptım. Bu antrenmanlar obsesifliğin ve spor dışındaki hayatımın getirdiği sorumlulukların bir karışımından doğdu.

Güne erken başlarsam, her gün daha fazla antrenman yapabileceğimi düşündüm daima. Eğer sabah 11’de başlarsam, birkaç saat çalışabilirdim ve dört saat dinlendikten sonra 5 ya da 7 gibi tekrar spor salonuna gidebilirdim. Ama eğer idmana sabah 5’te başlarsam, 7’ye kadar çalışıp, sonra 11’den 2’ye kadar tekrar spor salonuna gidebilir ve daha sonra akşam 6-8 gibi tekrar antrenman yapabilirdim. Güne erken başlayarak, her gün kendime ilave bir antrenman yaratmış oluyordum. Yaz boyunca, spor salonunda bir sürü ilave zaman demekti bu.

Güne erken başlamak aynı zamanda basketbol ile özel hayatımı dengelememi sağladı. Sabah çocuklarım kalktıklarında onlarla beraberdim ve onlar benim spor salonunda antrenmanı henüz bitirmiş olduğumu bilmiyorlardı bile. Geceleyin onları yatağa yatırdıktan sonra “onların zamanı yerine”, “kendi” zamanımda tekrar antrenmana gidebiliyordum.

Spor hayatımından fedakârlık etmeye istekli değildim fakat aileme ayırdığım vakitten de fedakârlık etmek istemiyordum. Bu yüzden uykumdan fedakârlık etmeye karar verdim.

Her gece antrenman yaptığım demir gibi sert bir formül ya da rutin asla oluşturmadım. Vücudumu dinledim ve bu bilgilere göre ısınmamı yaptım. Çünkü her zaman değişkenler vardır. Eğer ilave şut atma ihtiyacını hissediyorsam, daha fazla şut atardım. Eğer meditasyon yapma ihtiyacını hissedersem, meditasyon yapardım. Eğer daha uzun süreli esneme yapmam gerektiğini hissediyorsam, esneme yapardım. Eğer dinlenmem gerektiğini hissediyorsam, uyurdum. Daima vücudumu dinledim.

Rutinim zahmetliydi. Sabah erken saatlerde ve gece geç saatlerde antrenmanlar vardı. Antrenmanlarda esneme, ağırlık kaldırma, sıçrama, dinlenme ve video analizi vardı. Antrenmanlar çok fazla çalışma ve saat gerektiriyordu. Yalan yok, yorucuydu. Bundan dolayı, birçok oyuncu ağırlık kaldırma ve diğer antrenmanlarını sezon sırasında azaltır. Enerjilerini korumak isterler. Ama ben böyle değilim. Evet, bu antrenmanlar günlük olarak bakıldığında yorucu olabilir ama yazın en hararetli zamanında ve playoff’lar için beni daha güçlü ve hazır yapan da bu antrenmanlardı.

Bazen, bunun sonucu olarak, çok yorulurdum ve günün belli bir zamanında hızlıca kestirmem gerekirdi. Eğer yorgunsam antrenmandan ya da final maçından önce, otobüste ya da masaj sehpasında uyuklardım. 15 dakikalık kısa kedi uykusu en yüksek performans için ihtiyaç duyduğum tüm enerjiyi bana daima sağlardı.

Banyo Vakti

Bazı günler vüdumun tüm alt kısmının sert olduğunu hissederdim. Belden aşağımın kilitlendiği böyle zamanlarda, ayak bileklerim için daima uyguladığım kontrast banyosunun (soğuk-sıcak su) benzerini yapmak için tüm vücudumu küvete sokardım. Tekrar etmek gerekirse, vücudu dinlemek ve vücudunuzun sesinin günlük hazırlıklarınızı belirlemesini sağlamak önemlidir. Banyo vaktinin ek bir faydası da vardı. Bu sessiz arayı okumalarımı yetiştirmek ve daima oyunumu geliştirmek için çalışmak amacıyla kullanırdım.

Buzun ve Ateşin Şarkısı

Kontrast terapisi ezelden beri olabilir ama ben bunu uygulamaya lisedeyken başladım. Daha sonra, eklemlerimin rahatlamasını sağlamak ya da vücudumun bazı kısımlarını uyuşturmak için her maçtan önce bunu uygulamayı ibadet edindim. Zaman içinde, çok özel bir rutin oluşturdum. Önce dört dakikalık soğuk su uygulaması (gerçekten soğuk) ile başlayıp, üç dakikalık sıcak suya geçerdim. İki soğuk, bir sıcak su uygulamasından oluşan bu seriyi soğuk suda bir dakika geçirerek tamamlardım. Bunlar, benim savaşa hazırlık sürecimin yalnızca küçük bir bölümüydü.


Kaynak: The Mamba Mentality: How I Play? – Kobe Bryant

Çevirmen: Oben Mumcuoğlu

leave a comment

[mc4wp_form id=”539″]

Sizi bekliyoruz

Maltepe Atletizm Pisti

Tüm telif hakları www.atletizm.com.tr sitesine aittir. © 2022